ЗВЕЗДНИ РОЖДЕНИЦИ

2 октомври – Звездни Рожденици

Sting
2 октомври – Звездни Рожденици Стинг / Sting
Гордън Матю Томас Съмнър, известен като Стинг е роден на 2 октомври 1951 г., в Уолсенд, Англия. Той е е британски рок-музикант и актьор, лидер на групата The Police през 1976—1984 г. От 1984 г. прави самостоятелна кариера. Едни от известните хитове на Стинг са песните „Fields of Gold“ и „Desert Rose“.
Съществуват много версии за това как се е появило името Стинг. Самият Стинг вече не помни точно как е станало това. Най-популярната история гласи, че още докато свирел в групата „Phoenix Jazzmen“, Стинг обличал раиран суичър в жълто и черно и всички казвали, че прилича на пчела.
Първата самостоятелна работа на Стинг е саундтрака към филма от 1982 Brimstone and Treacle. През юни 1985 г. издава и първия си солов албум The Dream Of Blue Turtles, в записите над който привлича млади джаз музиканти със склонности към импровизации. Със същия състав Стинг записва концертния албум Bring On The Night (1986), а на следващата година се появява Nothing Like The Sun, в който взимат участие Марк Нопфлер и Ерик Клептън. Няколко години по-късно Стинг записва част от тези песни на испански и португалски език.
През 1991 г. излиза най-меланхоличният от всички албуми на Стинг – Soul Cages. Причината за това е загубата и на двамата му родители в много кратък период. Затова пък в 1993 излиза най-успешният му албум, пълен с хумор и светлина – Ten Summoner’s Tales. В период от 3 години излизат още два негови албума – Mercury Falling (1996) и Brand New Day (1999), като последният печели две награди „Грами“.
Музиката, която Стинг създава, е едновременно джаз, рок, поп, блус и фолк. Той е безусловно култова фигура в съвременната музика. Творчеството му е интелектуално, а изпълненията – прецизни и изискани. Текстовете на песните му имат дълбок смисъл. Музиката на Стинг е богата храна за ума и сърцето на ценителите. Работи като учител по спорт и точно затова намира време за записи на албумите си.
Стинг живее в Ню Йорк заедно със съпругата си, актрисата Труди Стайлър (родена 1954 г.), и шестте си деца.
Стинг е получил звезда на Холивудската алея на славата за постиженията и приноса си в областта на музиката.
Известният кечист Стив Бордън също използва псевдонима Стинг. Интересното е, че в миналото той е притежавал правата върху този псевдоним, но Съмнър ги откупил.
Стинг е много добър производител на вино, вината му се ценят високо от водещите световни експерти.
По образование Стинг е учител по английски, две години е работил по специалността си в училище.

Източник: bg.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top