ЛАЙФСТАИЛ

20 емблематични забележителности, които изчезват!

Някои от най-красивите естествени туристически обекти и емблематични постройки, които са дело на човека, може да изчезнат в близко бъдеще.
Благодарение на комбинация от фактори, сред които са климатичните промени и все по-разпространените строителни проекти, част от тези популярни атракции се рушат, ерозират или потъват.
От спиращите дъха Алпи, до емблематичният Тадж Махал в Индия, ние Ви изготвихме кратък списък на някои от най-известните места, които всеки трябва да посети, преди да е станало твърде късно.

Великата китайска стена, Китай.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (1)
Почти 2/3 от нея са увредени или разрушени от прекомерна селскостопанска дейност, естествена ерозия и продажба на тухли с исторически гравюри.

Тадж Махал, Индия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (2)
От години красотата на храма на любовта е увреждана от замърсяване и ерозия, които според експерти биха могли да доведат дори до неговото рухване.

Венеция, Италия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (3)
Известен с романтичните си разходки с гондола, италианският град във водата потъва, като сериозните наводнения са все по-често срещани през последните няколко години.

Ангкор, Камбоджа.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (4)
Това е най-големият религиозен паметник в света, но изпомпването на подпочвени води в близкия град Сием Реап предизвиква потъването на част от храмовете, които го съставят.

South Street Seaport, САЩ.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (5)
Това е брегови участък, който някога е бил в центъра на мореплавателната индустрия в Ню Йорк. Тази година той стана част и от списъка на 11-те най-застрашени американски исторически обекта на National Trust for Historic Preservation.

Петра, Йордания.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (6)
Известният археологически обект се руши през последния век в резултат на комбинацията между вятър, дъжд и непрекъснатото пипане на стените му от туристи.

Помпей, Италия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (7)
Известният римски град Помпей се руши през последните години заради дъждовни бури и неправилно оттичане на водите. Три забележителни стени и цяла сграда вече са се срутили. Наскоро италианският комисар на ЮНЕСКО заяви, че един ден прочутият град, ще рухне напълно.

Алпите.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (8)
Тъй като Алпите са по-ниски от други планински вериги, там ледниците са податливи на топене в резултат на климатичните промени. Всяка година планината губи около 3% от ледниците си, като експерти смятат, че до 2050 г. те ще са изчезнали напълно.

Мемфис, Египет.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (9)
Строителната дейност в околността, покачващото се ниво на подпочвените води и замърсяването застрашават гробниците, паметниците и пирамидите в Мемфис, Египет, и неговия некропол.

Гранд каньон, САЩ.
large
Една от най-красивите атракции в САЩ също влиза в списъка на най-застрашените от изчезване туристически обекти, според National Trust for Historic Preservation. Гранд каньон е считан за застрашен заради все по-често срещаните предложения за добив на уран и строителство на курортни комплекси край него. Те може да доведат до разрушаването на големи части от основния водоизточник на каньона.

Тимбукту, Мали.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (11)
Стените на джамиите Тимбукту в Мали са направени предимно от кал. По-тази причина повишаването на температурите и валежите представлява трайна заплаха за стабилността на построените между 14 и 16 век сгради.

Лозята на Франция.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (12)
Винопроизводителите във Франция се тревожат все повече за известните си лозови насаждения, тъй като покачващите се температури на планетата могат да повлияят на тяхното плодородие в бъдеще.

Потоси, Боливия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (13)
Боливийският град Потоси е един от най-високите в света – разположен е на повече от 4 километра над морското равнище. Минната дейност, която се развива в региона от векове, обаче носи риск от рухване. Част от сградите на върха вече са се срутили.

Плажът Уайкики, Хавай.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (14)
Властите в Хавай работят усилено, за да поддържат голямото количество пясък, който изчезва от плажа Уайкики всяка година. 1/4 от пясъка на острова вече липсва и екипи продължават да пренасят материал от офшорните канали, за да запазят зоната.

Планините Мичоакан в Мексико.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (15)
Те са дом на около 200 милиона пеперуди-монарх, които от години привличат туристи, желаещи да ги видят. Нелегалното обезлесяване обаче лишава пеперудите от техния подслон и излага популацията на риск.

Пристанището на Ливърпул, Англия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (16)
Историческият център и пристанището в Ливърпул са част от световното наследство на ЮНЕСКО от 2004 г. Световноизвестният роден дом на „Бийтълс” е включен в списъка със застрашени обекти в света, заради проект за застрояване на стойност $8,7 милиарда.

Сикстинската капела, Ватикана.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (17)
Фреските на Микеланджело, които озаряват Сикстинската капела във Ватикана. Те са сериозно увредени от милионите туристи, които – въпреки изричната забрана – ги снимат със светкавица. Въглеродните емисии също повреждат произведенията на изкуството и по тази причина наскоро бе инсталирана нова система за охлаждане и отопление.

Мъртво море
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (18)
Разположено на границата между Израел и Йордания. То е известно с богатите си на минерали води, но тъй като местните продължават да използват вода от река Йордан – откъдето са и водите на Мъртво море – прочутият воден басейн е застрашен от изчезване в следващите 50 години.

Кралският дворец в Казерта, Италия.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (19)
Той е най-големият в света и част от списъка с обекти на ЮНЕСКО. За жалост, миналата година част от покрива му се срути, а плановете за реновиране продължават да се бавят.

Юниън Терминал, САЩ.
20 емблематични забележителности, които изчезват! - Magazine (20)
Музейният център „Юниън Терминал“ в Синсинати, Охайо. Някога той е бил жп гара. Също е в списъка на 11-те най-застрашени американски исторически обекта на National Trust for Historic Preservation, тъй като е увреден от влиянието на водата и се нуждае от реконструкция.

Източник: www.businessinsider.com

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top