Здраве

5 храни, съдържащи вредни мазнини

Американската агенция за лекарствата и храните обяви в предварително становище, че частично хидрогенираните масла вече не са общоприети за безопасни в употребата при храни.

Тази позиция проправя път към забраната или поне към строги ограничения в употребата на фалшиви мазнини. Употребата на изкуствени транс мазнини води до запушване на артериите. Този вид мазнини се получава в процеса хидрогениране, когато течни масла се превръщат в твърди. Хидрогенираните масла увеличават срока на годност на продуките, поради което са и често употребявани от индустрията, но реално вредят на човешкото здраве.

Изследвания сочат, че превенции в употребата на този вид мазнини биха довели до редуциране на инфарктите с 20 000.

Агенцията излезе и със списък от 5 храни, които са с най-голямо съдържание на транс мазнини, въпреки опитите на маркетингови трикове, които подвеждат потребителите.

Бързите закуски или т.нар. Фаст фууд

За никого не е тайна, че този вид храна далеч не е сред най-полезните за нас. Въпреки че много от веригите обявяват, че порциите, които предлагат не съдържат повече от  грам транс мазнини, те в действителност съдържат до 10 грама на порция.

Пуканки за микровълнова фурна

Има някои компании, които вече са изключили употребата на транс мазнини в своите продукти, но на пазара не рядко се срещат и такива от другия тип. В 1 порция, в която има транс мазнини обикновено те са между 4 и 5 гр.

Замразени десерти

Видове чийзкейк, фъстъчено масло, тортички и баклави от този тип, които се намират в хладилните камери на магазините обикновено съдържат вредните мазнини. Разбира се и тук има съвестни производители, които спират употребата им, но затова е важно да четете етикетите.

Готови смеси

Много често, за да улеснят и съкратят времето си в кухнята, домакините използват готови смеси за приготвянето на различни ястия. Често обаче освен голямото количество стабилизатори и емулгатори, съдържат и транс мазнини. Избягвайте употребата на полуготови и готови смеси, те определено са вредни за здравето ви.

Маргарин

До не отдавна маргаринът се смяташе за по-здравословната алтернатива на маслото. Последните изследвания обаче отричат това и дори го обявяват за вреден продукт. Повечето маргарини съдържат от 1,5 до 3 грама вредни мазнини.

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top