ЗВЕЗДНИ РОЖДЕНИЦИ

7 април – Звездни Рожденици

Jackie Chan – 62
april 7 (2)

Джаки Чан е роден на 7 април 1954 г. в Хонконг, Китай. Той е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор.
В своите филми Джаки Чан е известен с акробатичен боен стил, придружен с комични елементи, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади. Той започва кариерата си през 70-те години на 20-ти век и от тогава участва в повече от 150 филма. Отличен е със звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Джаки Чан издава няколко музикални албума и е автор на някои от песните към филмите, в които участва.

Russell Crowe – 52
april 7 (3)

Ръсел Айра Кроу е роден на 7 април 1964 г. в Уелингтън, Нова Зеландия. Той е новозеландски актьор носител на Оскар.
Когато Ръсел Кроу е на четиригодишна възраст, семейството му се премества в град Сидни, Австралия. Още от ранна възраст Ръсел Кроу участва за удоволствие в различни филмови и телевизионни продукции. Първата си роля той получава, когато е на шест години и това дава началото на голям брой детски роли за Ръсел Кроу. Семейството му се завръща в Нова Зеландия през 1978 г. и през следващите няколко години Ръсел Кроу се занимава предимно с рок музика. Той и негов приятел основават групата „Roman Antix“, която по-късно е преименувана на „30 Odd Foot of Grunts“.
Ръсел Кроу се завръща в Австралия, за да се опита да продължи актьорската си кариера. През 1983 г. получава роля в мюзикъла „Брилянтин“. Въпреки това роля в по-мащабен филм Ръсел Кроу получава едва през 1990 г., това е филмът „Blood Oath“. Други филми, които повлияват на кариерата на Ръсел Кроу, са „The Crossing“ (1990), където е неговата първа главна роля, както и филмът „The Efficiency Expert“, в който участва заедно с Антъни Хопкинс и Тони Колит. През 1991 г. Ръсел Кроу участва в филма „Proof“. За ролята си в този филм той е отличен от Австралийското филмово сдружение с награда за най-добра поддържаща роля. През 1993 г. за ролята си във филма Romper Stomper е отличен с награда за най-добър актьор, което го прави едно от най-известните имена в австралийското кино по това време.
За първи път Ръсел Кроу участва в американска филмова продукция през 1995 г. с ролята си в уестърна „Бърз или мъртъв“ (The Quick and the Dead). Ръсел Кроу става популярен и в Америка след участието си във филма „Поверително от Ел Ей“ (L.A. Confidential). Успехът му продължава и със следващия му филм – „Вътрешен човек“ (The Insider), в който участва заедно с Ал Пачино. Филмът получава голямо одобрение от критиката и е отличен с редица филмови награди, между които и Оскар за най-добър филм и за най-добър режисьор (Майкъл Ман). Върхов момент в кариерата на Ръсел Кроу е неговото участие във филма „Гладиатор“ (Gladiator). Филмът е номиниран в 10 категории на наградите Оскар и в крайна сметка Ръсел Кроу получава Награда на Академията за най-добър актьор. Филмът е отличен с още четири награди Оскар, между които и награда за най-добър филм.
През 2001 г. Ръсел Кроу участва във филма „Красив ум“ (A Beautiful Mind). За ролята си в този филм той е номиниран за трета поредна година за награда Оскар за най-добър актьор.

Franck Ribery – 33
april 7 (4)

Франк Билал Рибери е роден на 7 април 1983 г. в Булон сюр Мер, Франция. Той е френски футболист.

Alexis Jordan – 24
april 7 (5)

Алексис Джордан е родена на 7 април 1992 г. в Колумбия, Южна Каролина, САЩ. Тя е американска певица и актриса.

David Otunga – 36
april 7 (6)

Дейвид Даниел Отунга старши е роден на 7 април 1980 г. в Елгин, Илинойс, САЩ. Той е професионален кечист и бивш актьор.

Bill Bellamy – 51
april 7 (7)

Уилям „Бил“ Белами е роден на 7 април 1965 г. в Нюарк, Ню Джърси, САЩ. Той е американски актьор и комик.

Francis Ford Coppola – 77
april 7 (8)

Франсис Форд Копола е роден на 7 април 1939 г. в Детройт, Мичигън, САЩ. Той е американски режисьор и сценарист.
През 1962 година Копола асистира на известният режисьор Роджър Корман, а през 1963 г. създава първия си самостоятелен филм – „Безумие 13“. Прави сензация с екранизация по романа на Марио Пузо – Кръстникът през 1972 година. В главните роли играят Марлон Брандо, Робърт Дювал, Ал Пачино, Талия Шайър (която му е сестра), Даян Кийтън и др. „Кръстникът“ има още две части, които излизат през 1974 и 1990 година, като в тях вече се включват актьори като Робърт Де Ниро, Анди Гарсия а в третата част играе и дъщеря му – София Копола.

Източник: bg.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top