Здраве

Авокадо за здравословен живот

Живеем в постоянни изкушения, едни, от които са хранителните. От всеки магазин, витрина, ъгъл ни дебне вредна, но за съжаление изключително вкусна храна. Много е трудно да отсеем хубавата и качествена храна измежду изобилието, което се предлага на пазара. Темата за здравословното хранене е много популярна и все повече хора търсят начини да помагат на тялото си да се развива успешно, осигурявайки му добра храна и енергия за живот.

Храните са най-полезни, когато се приемат в естествения им вид, в този смисъл плодовете и зеленчуците са едни от най-здравословните. Всеки плод или зеленчук носи различни качества и ползи за човешкия организъм, затова е важно да се дозират правилно количествата и комбинациите при изготвяне на дневното меню.

Един от най-уникалните, по своите качества, плодове идва от далечната Южна Америка и се нарича авокадо. То е богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега 6 наситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.

В състава на 100 гр. авокадо има 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати. Консумацията му добавя на тялото необходимите т.нар. добри мазнини, които са полезни за организма. Авокадото намалява лошия холестерол в кръвта и укрепва имунната система.

Когато включвате авокадото като част от хранителния си режим, имайте предвид, че той е висококалоричен, но с нисък гликемичен индекс. Благодарение на хранителните си качества, той се явява прекрасен заместител на местни и млечни продукти.

Когато купувате авокадо от магазина, го опипайте внимателно, тъй като то не бива да е твърдо, а леко еластично при натиск.

Можете да го консумирате самостоятелно, като добавка към салати и ястия, за приготвяне на известния сос Гуакамоле….вариантите са много. Да ви е вкусно!

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top