ЗВЕЗДИ

Днес е роден „Кръстникът на рапа“

Ерик „Eazy E“ Райт е роден на 7 септември 1963 г. в Комптън, Калифорния. Феновете на хип хопа го наричат „Кръстникът на рапа“.

Днес е роден Кръстника на рапа - Magazine (2)

На музикалната сцена добива слава като член на групата N.W.A( Niggaz Wit Attitudes), заедно с dr.Dre, Ice Cube, MC Ren, DJ Yella, The D.O.C. и Arabian Prince. N.W.A. начело с Eazy-E, е считана за един от основателите на генгста рап, наред с Айс-Ти и Тупак.
Отличителна черта на Eazy-Е е ноговият младежки, писклив глас, а текстовете му са наситени с елементи от живота на улицата – оръжия, дрога, отношенията между цивилни и полиция и секс, излизащ извън границите на приетото.

По негови думи започва да продава дрога още като ученик. Заработените пари използва за да основе звукозаписната компания Ruthless Records. През 1986 Eazy-Е сформира групата N.W.A. През 1987 г. е издадена компилацията N.W.A. And The Posse, която събира песни на членовете на групата и такива на близки до нея изпълнители. През 1988 г. излиза първият истински албум на N.W.A. – Straight Outta Compton, който става тотален хит в ъндърграунд сцената и се продава над три милиона пъти. Месец по-късно на пазара излиза и дебютният солов албум на Eazy Е – Eazy-Duz-It – който също се радва на популярност и от него биват продадени над два милиона копия.

Днес е роден Кръстника на рапа - Magazine (3)

След разпадането на N.W.A. Eazy E продължава соловата си кариера, издавайки три албума до смъртта си през 1995 г. През март същата година влиза в болница със съмнение за бронхит, но след обстойни изследвания се оказва, че е болен от СПИН. Eazy E многократно заявява, че не е хомосексуален и това не е причината за заразяването му. Болестта е в напреднал стадий и състоянието му бързо се влошава. На 26 март, десет дена след като постъпва в болницата, Eazy E умира млад от СПИН (на 31 години). Преди смъртта си той успява да се помири с Ice Cube и dr. Dre.

Източник: www.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top