Всички обичат кекс, но кексът вече не е модерен. Затова трябваше да се намери атрактивен заместител на вкусните спомени от детството. Отговорът на тази необходимост се казва мъфини. Това са малките, симпатичи, привлекателни солени или сладки кексчета.
Вкусна хапка, сгушена в шарена хартийка, чакаща само подходящ повод и позитивни хора, които добавят към менюто си нещо забавно.
Рецептите за мъфини са толкова, колкото са и комбинациите между всички известни на кулинарията продукти. Солени или сладки, важното е да сложите съставките, които обичате, да разбъркате, да изпечете и накрая да се насладите на пухкавите изкушения.
Няколко са основните правила, които са общовалидни при правенето на малките вкусни мъфини:
– Сухите съставки и мокрите се смесват отделно едни от други и накрая се разбъркват общо;
– Не се страхувайте да използвате малко повече мазнина от посочените в рецептата, тъй като това допринася да не се сплеска тестото, а да стане на нишки и прави структурата по-пухкава и приятна за консумиране;
– Пълнете хартиените кошнички до половина или ¾ , тъй като по време на процеса на печене, те ще бухнат и допълнят обема на формичката;
– Пече се на предварително загрята фурна около 200 градуса;
– Не жалете любовта никога, когато готвите, а специално за мъфините тя е необходима в големи количества, за да могат да бухнат и да станат вкусни.
За да не сме голословни, ето и една рецепта за вкусни, но в същото време здравословни мъфини – с банан и овесени ядки.
Необходими продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч пълнозърнесто брашно
2 бр. средно големи и добре узрели банана
1 ч.ч. кафява захар (може да заместите с мед или салвия)
½ ч.ч масло (разтопено)
2 яйца
½ чаша натрошени сурови ядки по избор
½ кафена лъжица сол
1 кафена лъжица лимонов сок
½ бакпулвер
Ще получите около 12-14 мъфина.
Мммм мирише на банани и освен, че е вкусно, е и здравословно!
