ЛАЙФСТАИЛ

Не, на насилието над жени!

25 ноември е международен ден срещу насилието над жени. Това е инициатива на ООН от 1999г., чиято цел е общественото внимание да бъде насочено към този важен и все по-актуален проблем. Жените много често стават обект на насилие, а тяхната мъка и стрес в повечето случаи остават скрити.

Датата 25 ноември е избрана не случайно. Различни активистки движения отбелязват тази дата като ден срещу насилието още от 1981г. Датата води началото си още от 1961г., когато са убити трите сестри Мирабал – политически активистки на Доминиканската република. Тяхната смърт е резултат от заповедта, която издава доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

Тревожните данни сочат, че до 70 на 100 от жените стават жертва на сексуално или физическо насилие. По-често причинителите са съпрузи, интимни партньори или друг близък човек на жената.

В Африканските държави обрязват жените, а в Южна Азия те се омъжват непълнолетни. Тези местни насилствени обичаи осакатяват милиони жени. Физически и емоционални сътресения получават толкова много представителки на нежния пол, а ние дори не подозираме за това.

Не само в третия свят обаче, жените са подложени на насилие. Между 40 и 50% от жените в Европейския съюз са преживявали различни форми на сексуален тормоз на работното място.

83% от момичетата в Съединените американски щати на възраст от 12 до 16 години са ставали жертва на сексуален тормоз в училище.

Насилието над жени им причинява най-различни здравословни проблеми. В повечето случаи това са инфекции  на пикочните пътища, менструални промени, болки в гръдния кош и корема, и т.н. Много сериозни обаче са и емоционалните последствия за жертвите.

В голяма част от случаите, когато има проява на насилие в семейството, децата стават преки наблюдатели и косвени участници на случващото се. За тях ефектите могат да бъдат пагубни. Насилието се отразява силно на нежната детска психика и води до сериозни последствия с годините – депресия, проява на агресия, изолация и др.

Спрете насилието!

Спрете насилието!

Това е един много сериозен световен проблем. Обществото има дълг към хората и всеки трябва да направи своя принос към решаването му. Ако сте жертва на насилие, не се страхувайте, а потърсете помощ! Ако сте от страната на агресора, тогава със сигурност се нуждаете от консултация  работа със специалист. Ако сте чули ваша приятелка, съседка да има подобен проблем, сигнализирайте. Ако видите свада на улицата, не оставайте безучастни. Никой не е застрахован, затова трябва да си помагаме.

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top