ЛАЙФСТАИЛ

Обувките от бъдещето

Лондонската дизайнерка и изследователка Shamees Aden има виждане за това как биха изглеждали обувките от бъдещето. Тогава обувките ще представляват 3D отпечатък от биологичен синтетичен материал, който реагира на всяка стъпка и след това регенерира през нощта. Тя дори е направила прототип на своето творение.

Обувките са персонализирани и пасват перфектно на ходилото на собственика им. Те са като втора кожа и са идеални на всеки. Технологията, която се използва е създаване на обувки от протоклетки. Благодарение на това те приличат и имат ролята на кожа. Протоклетките не са живи, но изглежда сякаш са, което им дава възможност да се самовъзстановяват и да са толкова удобни.

Обувките от бъдещето


„Клетките имат способността да се надуват и да спадат, а и да реагират на натиск“, споделя Aden. Специфичният материал, от който са изработени тези обувки, изисква и малко по-специални грижи. Те трябва да се съхраняват в буркан, пълен с протоклетъчна течност. Aden разяснява „След като вече имате тези обувки, трябва да ги приемете като жив организъм, като растение, което има нужда от природни ресурси, за да живее. Ресурси, които им помагат да се възстановяват и подмладяват.“

Кой не би искал да има наполовина живи обувки, които карат краката му да изглеждат като извънземни? За съжаление обаче, този проект все още е на идейно равнище. Aden смята, че ще минат повече от 40 години преди да видим този продукт на пазара.

Докато чакате, можете да се доверите на добрите стари маратонки!

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top