Интимно

Съществува ли истинско приятелство между мъж и жена?

Един от тъй наречените вечни въпроси, които измъчват човечеството години наред е – Съществува ли приятелство между мъже и жени без секс или важи правилото „Никой не става приятел на жена, ако може да бъде неин любовник!“

От една страна, жените се надпреварват да обясняват, че имат много приятели мъже, говорейки как си споделят, общуват и т.н. без никой от тях да изпитва сексуално влечение към другия. Мъжете пък обясняват, че е невъзможно да имат приятелки, които не ги привличат сексуално.

В днешно време, животът ни е научил, че съвместното съществуване между мъже и жени е абсолютно възможно и отношенията с противоположния пол, далеч не е необходимо да са обвързани с практикуване на секс. Цивилизованият свят налага норми на поведение и изисква хора от противоположни полове да са в непрестанна комуникация, която не само да не включва сексуални контакти, а дори е препоръчително да ги изключва.

Когато обаче заговорим за приятелство, тогава може би нещата се променят. Едно е да общуваш с колежките си и да се налага да държиш поведение, подтискайки сексуалните си мераци към тях, друго е такова поведение да се поддържа с приятелките ти извън работа. Макар да не е рядко срещан и вариантът – мъже да се правят на най-добри приятели на момичета, само защото си ги представят голи от сутрин до вечер, а от своя страна момичетата да не ги виждат в никаква друга роля освен на мече за гушкане и споделяне.

Стига догадки обаче, да пристъпим към изводите и фактите, които двама американски учени садоказали с провежедането на изследване, което да отговори на така важния въпрос:

„Може ли да има приятелство между мъж и жена?“

За целта, 88 двойки студенти, които имат много добри приятели от противополoжния пол, трябвало да отговарят на въпроси от изследователите. Най-важната част от изследването била конфиденциалността, тъй като , в противен случай, т.нар. приятелство би се провалило напълно, ако поне единият от приятелите разбере, че другият има любовно влечение към него.

На всеки от участниците, по отделно, са им били задавани въпроси относно любовта или липсата на романтични чувства към съответния приятел от т.нар. „двойка прители“. Оказало се, че мъжете и жените имат различни представи за това – що е то приятелство?

Много по-често се срещали мъже, които са привлечени към най-добрата си приятелка, отколкото обратното. Силният пол е по-склонен и да смята, че и приятелките имат чувства, което в повечето случаи се оказва погрешно.

Оказва се, че мъжете смятат, че романтичните чувства с приятелки са взаимни, а жените – че липсата им също е взаимна.

От направеното изследване, можем да си направим извода, че приятелство между мъж и жена съществува по-скоро в представите на жените, докато за мъжете става въпрос за вид привличане и надежда за прерастване на отношенията в нещо повече.

 

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top